Vila továrníka Heinricha C. A. Rieckena vznikla secesní přestavbou pův. klasicist. domu, provedenou kolem r. 1910 arch. Adolfem Schwarzerem. R. 1926 balkony zastřešeny dřevěnou přístavbou (Rudolf Knie). Dům byl velice moderně vybavený. R. 1946 rodina odešla do Německa. Dnes opuštěná budova chátrá.
Rieckenova vila

Rieckenova vila

Graficke pismenko Vila stojí vedle areálu dnes již nefunkční textilní továrny v údolí Bílého potoka v litvínovské městské části Šumná. Vila je nadále nepřístupna, viditelně pomalu postupně chátrá, což je nejvíce patrné i na dezolátním stavu omítky a také několika přístavků, které s vilou sousedí. Aktuálně se na její zdevastované zahradě pasou koně.
Šumenské údolí je úvodní nástupní částí cesty směřující na stezky Krušných hor ve směru na Klíny, Český Jiřetín, Novou Ves, Flájské oboře a k vodní nádrži Fláje.
Šumenským údolím (někdy také Šumným dolem) prochází naučná stezka s mnoha zastaveními, která vede z města Litvínov do města Meziboří. Nedaleko lze také navštívit Janovskou (Mosteckou) přehradu.
Tomáš Hák, 10.4. 2012

Rieckenova vila
    Továrník Heinrich C. A. Riecken nechal kolem roku 1910 poblíž své textilní továrny upravit původní dům (historie nebo původní architekt nejsou známi, dům zde stál zaručeně před r. 1897, kdy na něm arch. Franz Nuska prováděl přístavbu verandy). Secesní přestavbu původně klasicistního domu a jeho adaptaci na moderní sídlo zadal továrník Riecken mosteckému architektu Adolfu Scharzerovi. Dům byl mj. vybaven podlahovým vytápěním, centrálním vysavačem

Most  (MO)
    Litvínov-Šumná