Portmoneum, muzeum malíře Josefa Váchala bylo otevřeno v bývalém domě J. Portmana, přítele J. Váchala, kterému Váchal vyzdobil v l. 1920-24 malbami část domu vč. nábytku. R. 1990 nakl. Paseka koupilo zdevastovaný dům a v l. 1991-93 byla provedena jeho rekonstrukce. Pro veřejnost otevřeno r. 1993.
Portmoneum
Graficke pismenko Vstupné:
Dospělí 60 Kč
Děti, studenti, důchodci 40 Kč
Výpravy (nad 10 osob) 40 Kč
Rodinné vstupné 120 Kč
Svatební obřad v Muzeu J. Váchala 5 000 Kč

Bližší informace a objednávky na telefonním čísle: 734 541 323, možnost objednávky komentované prohlídky, po domluvě prohlídky mimo běžnou otevírací dobu atp.

historie

V roce 1920 požádal úředník, amatérský tiskař a milovník umění Josef Portman z Litomyšle svého přítele, malíře, grafika a spisovatele Josefa Váchala o vyzdobení dvou místností svého domu. Josef Váchal tehdy v letech 1920-1924 v domě svého přítele vytvořil nástěnné malby na zdech a stropě a změnil svými řezbami a malbami nábytek v umělecká díla. Když pak Váchal svého přítele J. Portmana proměnil v Krvavém románu ve škudlivého hraběte Portmona,

Marie Venclová, 10.4. 2012