Moje místa 0
Hřbitov, který v letech 1917–1918 sloužil jako pohřebiště oběti tyfové epidemie z řad židovských válečných uprchlíků z Haliče a Bukoviny. Na ploše 25x25 metrů se dochovalo 86 stél s převážně čistě hebrejskými nápisy. Hřbitov je volně přístupný, nevede k němu žádná cesta.
pozůstatky hřbitova
© Milan Caha 04/2012
Graficke pismenko Tyfový hřbitov se nachází cca 1,5 km severně od hlavního brodského náměstí, ve výrazném zalesněném ostrůvku v polích za městským hřbitovem. Nevede k němu žádná přístupová cesta, návštěvu lze doporučit pouze v době mimo vegetační období a současně v době, kdy je sucho. V opačném případě hrozí poškození zemědělských plodin a zabahnění. K městskému hřbitovu se lze dostat městskou hromadnou dopravou, zaparkovat lze nedaleko hřbitova, případně na výjezdu z pole na silnici č. 38, severně od hřbitova (na souřadnicích N 49° 37.80195', E 15° 34.13478')
M.C., 10.4. 2012

Tyfový hřbitov
    Jedná se o unikátní hřbitov, který nemá v České republice obdoby. Za 1. světové války byl v Havlíčkově (tehdejším Německém) Brodě zřízen tábor pro obyvatele vysídlené z oblastí zákopových bojů. Nejprve v něm byli italští uprchlíci. V roce 1916 na jejich místo přišli židovští uprchlíci z Haliče a Bukoviny. V kolonii na počátku roku 1917 propukla epidemie skvrnitého tyfu. Mrtví byli nejprve pohřbívání na brodském židovském hřbitově, pro nedostatek