Barokní sochu sv. Václava vytvořil r. 1761 Bartoloměj Eder na obj. Václava Hnědce, hosp. ředitele liboch. panství. V 70. l. 20. stol. socha opravena (ak. sochař Miroslav Zentner). R. 1998 při rekonstrukci sochy (ak. sochař Jiří Novák) objevena schránka z r. 1880 s dobovými údaji o soše, mincemi atp.
socha sv. Václava - Libochovice

socha sv. Václava

Severně od Libochovic u silnice na Slatinu stojí pískovcová socha sv. Václava.
Kinař František, 8.4. 2012

historie

Sochu sv. Václava nechal r. 1761 zhotovit Václav Hnědec, hospodářský ředitel libochovického panství, vytvořil ji tyrolský sochař Bartoloměj Eder, který se později usadil v Budyni nad Ohří. V 70. letech 20. stol. byla socha poškozena - měla uraženou hlavu. Sochu opravil ak. sochař Miroslav Zentner z Libochovic. R. 1998 prošla socha rekonstrukcí (ak. sochař Jiří Novák z Prahy), při které byla objevena schránka ze zinkového plechu z r. 1880 s

František Kinař, E. Horáková podle www.libochovice.cz, 4.5. 2012
    Svatý Václav - život, legendy, atributy
    Sv. Václav (narozen přibl. r. 907, zavražděn 28.9.935) byl český kníže a první český světec, je považován za patrona české země a symbol české státnosti. Sv. Václav byl synem knížete Vratislava I. (Přemyslovce) a jeho manželky Drahomíry. Vychovala ho jeho babička sv. Ludmila, vyznačoval se výjimečnou vzdělaností a zbožností. R. 924 se ujal vlády nad nestabilním územím českého knížectví (část. pohanské, část. křesťanské). Důsledně šířil

10.9. 2012

popis

Socha sv. Václava na podstavci, zhotovená z pískovce, stojící v blízkosti silnice vedoucí z Libochovic na Slatinu. Nápis na podstavci sochy: VIR SANCTVS WENCESLAVS INVICITVS REX CZECHIAE LAVRRAVIT LEONEM GLORIOSE. F. B. WENCESLAVS HNEDETZ DEDICAT A 1761
    František Kinař, 4.5. 2012

socha, monument