tvrz Záhorsko

Záhořsko
Dnešní valy mohou být pozůstatkem strážního hrádku (střežícího norimberskou obchodní stezku a přístupovou cestu na hrad Točník), nebo se také vykládají jako pozůstatky dolování železných rud v období středověku. Jistou odpověď na tuto otázku může dát pouze archeologický průzkum lokality.
Záhorsko
Graficke pismenko Záhorsko se nachází 2 kilometry východně od hradu Točníku. Vede k němu cesta od Žebráka na VSV, pod hradem Točníkem, směrem na Hředle, za samotou Záhorsko doprava do lesa a pak SV směrem. Nápadné valy jsou po levé straně cesty.
Podobná situace je na protilehlém konci zámeckého kopce nad obcí Hředle, místo je však dnes již znehodnoceno sloupy VN, ev. i předchozím dolováním.
Nedaleko je město Žebrák, kde pobýval Karel Jaromír Erben, autor balady Záhořovo lože.
Michal Nádvorník, E. Horáková, 7.4. 2012

historie

V místě jsou znatelné valy, které mohly být součástí opevnění strážního hrádku se štítovou zdí (směrem k dnešní dálnici), nebo se také vykládají jako pozůstatky dolování železných rud v období středověku (kdy by valy vytvořila vytěžená zemina). Vzhledem k lokalitě zde mohl skutečně stát strážní hrádek (tvrz), jehož posádka odtud mohla kontrolovat norimberskou obchodní stezku a přístupovou cestu přes Zahorsk na hrad Točník (hrad postaven na

E. Horáková s laskavou pomocí JUDr. Petra Zemánka, správce hradů Žebrák a Točník, 5.10. 2012