Moje místa 0
Pseudorománská a pseudogotická kaple Povýšení sv. Kříže postavena v druhé pol. 19. stol. Zajímavá je vnitřní výzdoba kaple pocházející z r. 1927. Ve zvonici původně dva zvony, zrekvírované během 1. světové války a po jejich nové instalaci opětovně ve 2. světové válce. Nové pocházejí z r. 2000.
Kaple Povýšení sv. Kříže v Chotěboři
Pohled na kapli od severu, od křižovatky hlavních silnic
© Pavel Vítek 08/2011
Graficke pismenko Město Chotěboř leží 14 km severovýchodně od Havlíčkova Brodu. Historické jádro města je městskou památkovou zónou. Kaple Povýšení sv. Kříže se nachází v parku u křižovatky silnic vedoucích z Chotěboře na Havlíčkův Brod a na Žďár nad Sázavou.

historie

První historický doklad o obci pochází z roku 1265. Kaple Povýšení sv. Kříže je postavena podle plánů architekta F. Schmoranze z Chrudimi. Vysvěcena byla roku 1863. Jedná se o pseudorománskou a pseudogotickou stavbu. Kaplí Povýšení sv. Kříže byla nazvána až v roce 1920. Nachází se na místě bývalého hřbitova, který v těchto místech byl v letech 1854–1947. Opravami kaple prošla roku 2000.

popis

Kaple je jednolodní stavba. Okna jsou členěna sloupky s ozdobnými hlavicemi a zakončena půlkruhovými oblouky, kterými je ozdoben také hlavní vchod a postranní vchody na chór. Na chóru umístěny varhany, které jsou v současné době téměř nefunkční. Zajímavá je vnitřní výzdoba kaple, která pochází z roku 1927. Na ní se podílel profesor místního gymnázia Václav Fiala a realizovali ji Jan Brukner a Rudolf Novotný. Ve zvonici byly původně umístěny