Hrady.cz
Trosky cihlářské pece z roku 1781, produkující až 160 tisíc cihel, se nalézají v lesíku mezi poli. Přestože se jedná o unikátní technickou památku, chátrá.
© Prudký Martin, 03/2012
Graficke pismenko Cihlářská pec přístupná vlevo od silnice spojující Libčeves s Košticemi. Nalézá nedaleko silnice v lesíku mezi poli, nedaleko přírodní památky kamenná slunce.
Prudký Martin , 30.3. 2012

historie

Jednokomorová cihlářská pec ve tvaru komolého jehlanu, částečně zapuštěná do terénu, měla topeniště se čtyřmi vstupy. Vlastní komora pece měla dva transporní otvory a před pecí se nacházel dřevěný přístřešek s pultovou střechou. Cihelna pochází z roku 1781 a produkovala až 160 tisíc cihel ročně ještě roku 1947. Surovina byla těžena z ložiska v bezprostřední blízkosti pece. Připomíná je jáma obdélného půdorysu zarostlá lesem. Zajímavá je

Prudký Martin podle www.cittadella.cz, Vápenky, cihelny a jejich relikty v krajině Poohří - J. Bureš, 30.3. 2012