Nevýrazné zbytky velkého tvrziště za čp.1. V r. 1318 je uváděn Vilém z Lysce a ze Slepotic. R. 1391 se uvádí Filip ze Slepotic. Kolem r. 1470 zde sídlí Heřman ze Sulic, předek Slepotických ze Sulic. První zmínka o tvrzi je až r. 1510, r. 1570 prodává Jiří Slepotický komornímu panství pardubickému.
Pohled na val tvrziště v pozadí "akropole"
Graficke pismenko První zmínka o Slepoticích je z roku 1318, kdy je uváděn Vilém z Lysce a ze Slepotic. V roce 1391 se uvádí Filip ze Slepotic. Kolem roku 1470 sídlí na Slepoticích Heřman ze Sulic, předek rodu Slepotických ze Sulic. První zmínka o existenci tvrze zde je až z roku 1510. V roce 1570 Jiří Slepotický prodává Slepotice, a ty jsou připojeny ke komornímu pardubickému panství. Tvrz je opuštěna a nedlouho poté zaniká.
Petr Nožička, čerpáno z: Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí III, Argo Praha 2005, 8.4. 2012

popis

Nevýrazné zbytky velkého tvrziště v ovocném sadu za domem č.p. 1. Tvrziště tvoří vnitřní, už jen slabě zřetelná plošina, obklopená dnes již částečně zavezeným příkopem, nejlépe patrným na východní straně. Nejlépe je z tvrziště zachovaný vnější val, jež na jižní a západní straně tvoří kolmý sráz do potoka Kolajky. Na severní straně k vodoteči je svah valu mírnější.