Románský kostel sv. Martina byl postaven ve 2. čtvrtině 13. století snad Sulislavem z Trnovan. Další přestavby vrcholně gotické, a také po požáru v roce 1790 a 1841. Dnes chátrá. Jednolodní kostel s hranolovou věží v západním průčelí má odsazený trojboce zakončený závěr se sakristií od jihu.
© Prudký Martin, 03/2012
Graficke pismenko Očihov je poprvé připomínán roku 1287 jako vlastnictví Přibyslava a k roku 1307 jako statek Slavaty z Očihova. Kostel sv. Martina byl postaven ve druhé čtvrtině 13. století jako součást panského sídla Sulislava z Trnovan. Z tohoto období se dochovalo jádro lodi a věž. Románský původ dosvědčují románská okénka věže. Kostel byl upravován v pozdní gotice, a také po požáru roku 1790. Posledních zásadních úprav se dočkal v roce 1841. Dnes stojí na návsi a chátrá.
Prudký Martin podle kol.: Umělecké památky Čech, část 2. [K/O], Academia, Praha 1978, 18.3. 2012