Hrady.cz
Objekt vodárny (vodárenské čerpací stanice) byl postaven v r. 1902 na vodovodu, který zásoboval Litoměřice vodou. Budova stanice od 70. let minulého století chátrala. V roce 2002 až 2003 byla kompletně rekonstruována a je v ní vytvořena expozice o historii vodárenství.
Vodárna od západu
Graficke pismenko Roku 1902 byl na vodovodu, který zásoboval Litoměřice vodou, vystavěn objekt čerpací stanice. Stavba byla započata 28. listopadu 1901 a dokončena 3. května 1903. Vodovod byl na žádost města Litoměřice a se svolením císaře Františka Josefa I. pojmenován "Franz Josef Wasserleitung". K celému objektu čerpací stanice však nebyl dochován žádný dokument. Jediné, co existuje, je nejspíše první návrh projekční kanceláře Adolf Niklas, který však nebyl realizován. Dokument je datován rokem 1898 a jako čerpací stanice je v ní řešen objekt, který je dispozičně i architektonicky zcela odlišný od později realizované stavby. Důvodem zřejmě byla změna technologie. ...
Jaroslav Valečka, Zdroj: www.svs.cz/pro_verejnost/muzeum_vrutice/, upraveno L.H., 14.3. 2012