Na místě staršího dřevěného kostela vystavěn r. 1807 nový kostel. Na západním průčelí kostela hranolovitá věž, jejímž podvěžím vede hlavní vstup do kostela. Na kamenném ostění portálu letopočet 1807.
Kostel sv. Mikuláše ve Vlkovicích
Pohled na kostel od jihozápadu.
© Pavel Vítek 06/2011
Graficke pismenko Obec Vlkovice vznikla v roce 1950 sloučením původně samostatných obcí Moravské Vlkovice a Slezské Vlkovice. Nyní jsou Vlkovice místní částí města Fulnek. Od centra Fulneku jsou vzdáleny 3 km západně a od Oder 4 km severovýchodně. Kostel sv. Mikuláše leží v severní části obce při místní silnici vedoucí do Heřmanic u Oder.

historie

Nejstarší zmínka o obci Vlkovice pochází z roku 1374. Kostel sv. Mikuláše se nachází v části obce, která byla původně Slezské Vlkovice. Na místě současného kostela stával původně dřevěný kostel. Ten stál již před rokem 1625. Nynější kostel byl vybudován roku 1807. Úpravami prošel již koncem 19. století.

popis

Kostel sv. Mikuláše ve Vlkovicích je jednolodní obdélná stavba. Presbytář odsazený a rovně ukončený. K severní straně kněžiště přiléhá čtyřboká sakristie. Na západním průčelí kostela vystavěna věž. Jejím podvěžím je veden hlavní vstup do kostela. Na kamenném ostění hlavního portálu je vytesán letopočet 1807. V západní části kostelní lodi je umístěna hudební kruchta.