Židovský hřbitov v Podbořanském Rohozci byl založen pro početnou komunitu v roce 1856 a pohřbívalo se zde až do roku 1931. Za druhé světové války byl zdevastován a dnes stále chátrá.
© Prudký Martin, 03/2012
Graficke pismenko Hřbitov byl založen roku 1856 pro početnou židovskou komunitu, která měla v Podbořanském Rohozci i synagogu. Ta zde stála od roku 1816 až do padesátých let, protože byla v roce 1957 zbořena. V obci se narodil Eduard Glaser, cestovatel po jižní Arábii. Na hřbitově se pohřbívalo do roku 1931 a z této doby pocházejí nejmladší náhrobky. Za II. světové války byl poničen nacisty, ale ani následující léta nebyla příznivá. Hřbitov stojí ve svahu vlevo, asi 300 m od silnice z Rohozce do Nové Vsi. Ze silnice není příliš patrný, ale je u břehu potoka a ten k orientaci stačí. U západní strany zdi stávala márnice, jejíž pozůstatky jsem však nenašel.
Prudký Martin podle zidovskéhrbitovy.wz.cz, , Židovské památka v Čechách a na Moravě - Jiří Fiedler, 6.3. 2012