Rozměrný reliéf s námětem Korunování Panny Marie byl vytesaný do pískovcové skály v r. 1701 na objednávku mlynáře Jacoba Güntera. Tvůrce reliéfu, vynikajícího zpracováním i velikostí (2 x 2 m), není znám. Jeden z nejkvalitnějších reliéfů severních Čech, patří mezi národní kulturní památky ČR.
pohled na reliéf ze silnice u domu čp. 42
Graficke pismenko Skalní reliéf Korunování Panny Marie vyniká velikostí (2x2 m) i zpracováním. Podle údajů v nápisu ve spodní části reliéfu hradil náklady na jeho zhotovení Jacob Günter, mlynář v Srbské Kamenici. Reliéf byl vytesán v roce 1701, autor díla není znám. Dílo se velmi dobře zachovalo do dnešních dob, poškozeno jen mírně zvětráváním kamene. Patří mezi národní kulturní památky ČR.
Jaroslav Valečka, E. Horáková, 4.3. 2012

popis

Reliéf Korunování Panny Marie je vytesán ve skalním pískovcovém masivu v Srbské Kamenici, v sousedství domu č. p. 42. Dům stojí pod kostelem sv. Václava, u silnice procházející Srbskou Kamenicí. Reliéf (cca 2 x 2 m) je svrchu ukončen segmentovým štítem se symbolem Božího oka. Vyobrazení Korunování Panny Marie je pojato tradičně, kdy Panna Maria klečí uprostřed na oblacích se sepnutýma rukama a je korunována Nejsvětější Trojicí, tj. Kristem

Děčín  (DC)
    Srbská Kamenice