Barokní kaple Nejsvětější Trojice pochází z roku 1701, již roku 1738 byla přestavěna a nově vysvěcena. Obnovena byla roku 1914, což napovídá letopočet ve štítě. Kaple je obdélná s odstupněným obdélným závěrem a osovou sakristií. Nároží jsou konvexně vybraná, fasády člení pilastry a lisenové rámce.
© Prudký Martin, 02/2012
Graficke pismenko Liběšovice stojí podél okresní silnice z Blšan do Libořic. Kaple se nachází na širší, západní straně trojúhelníkové návsi. Ves nemá železniční spojení.
Prudký Martin, 26.2. 2012

historie

Ves Liběšovice poprvé připomínána roku 1248 v souvislosti s vladyčím statkem Smila, roku 1325 byl prodán vyšehradské kapitule. Nevíme zda zde stál nějaký svatostánek, současná kaple Nejsvětější Trojice byla postavena roku 1701 v barokním slohu. Již roku 1738 byla přestavěna a nově vysvěcena. Obnovena byla počátkem minulého století, roku 1914, viz letopočet ve štítu. Budova má obdélný půdorys a zajímavou dispozici – má sakristii, řazenou v

Prudký Martin podle kol.: Umělecké památky Čech, část 2. [K/O], Academia, Praha 1978, 26.2. 2012