Kostel sv. Václava v Radičevsi byl původně postaven jako gotický, ale dnes má barokní podobu. Jednolodní stavba má pětiboký závěr s opěráky a hranolovou věž v západním čele. Vnitřní zařízení pochází z 18. století. Vnitřní strana jižní hřbitovní zdi obsahuje několik klasicistních náhrobků.
© Prudký Martin, 02/2012
Graficke pismenko Radičeves se nachází několik kilometrů jižně od Žatce. Nemá železniční spojení se světem, leží při hlavní silnici z Mostu do Plzně – a kostel stojí západně od ní.
Prudký Martin, 26.2. 2012

historie

Barokní kostel sv. Václava v Radičevsi byl postaven původně jako pozdně gotický na vyvýšenině na jižním okraji obdélníkové návsi. Je jednolodní, s hranolovou věží nad vstupem a pětibokým presbytářem s opěráky. Právě dispozice presbytáře a portál sakristie dokládá gotický původ kostela. Loď, na rozdíl od presbytáře sklenutého křížovou žebrovou klenbou, má plochý strop. Zařízení vévodí barokní hlavní oltář, postavený na zděné gotické menze,

Prudký Martin podle Uměleckých památek Čech - Emanuel Poche a kolektiv, www.farnost-zatec.cz, 26.2. 2012