Hřbitov údajně z 15. stol., doložen v první pol. 18. stol. Nejstarší čitelný náhrobek z r. 1715. Rozšířen 1750 a podruhé v r. 1924 do velikosti 1308 m2. V r. 1938 byl devastován nacisty. Dlouho chátral, po r. 1989 ve správě FŽO. Zachováno 350 stél, nejstarší jsou na hřbitovní zdi. Hřbitov uzamčen.
© Milan Caha 02/2012
Židovský hřbitov leží asi 1 km jihovýchodně od bývalé židovské čtvrti, nad silnicí z Nýrska do Milence, na návrší zvaném dříve „Lohe“. Hřbitov je uzamčen, klíče jsou uloženy v nedaleké hospůdce Zemanka (cca 0,5 km po silnici od hřbitova směrem na Milence – N 49° 16.79682', E 13° 9.10463' – vřele doporučuji navštívit, hospůdka sama stojí za vidění). Pozor! Zemanka je mimo letní prázdniny otevřena jen v pátek, sobotu a neděli – doporučuji si ověřit přístupnost na webových stránkách.
25.2. 2012

historie

Hřbitov údajně vznikl již v 15. století, doložen je v první polovině 18. století. Nejstarší čitelný náhrobek je datován 1715. Nápisy na náhrobcích byly do poloviny 19. století pouze hebrejské, potom dvojjazyčné většinou hebrejsko-německé. Hřbitov byl rozšířen roku 1750 a podruhé v roce 1924 do současné velikosti 1308 m2 a opatřen novou vstupní bránou. V roce 1938 byl hřbitov devastován. Poté byl dlouho neudržovaný, po roce 1989 se dostal do

Milan Caha (zdroj: Blanka Rozkošná, Pavel Jakubec: Židovské památky Čech, Era 2004), 25.2. 2012