Renesanční zámek přestavěný v 16. stol. z původní tvrze. Za třicetileté války dobyt. Následné barokní úpravy nenarušily celkový renesanční ráz zámku. V r. 1928 jej zakoupila Česká zemská péče o mládež.
pohled od jihu na nejstarší gotickou část zámku
© Jan P. Štěpánek 10/2007
Graficke pismenko Město Kelč se nachází na rozhraní Hané a Valašska asi 12 km jižně od města Hranice. Na malém náměstíčku je vchod do bývalého biskupského zámku, který v současné době slouží jako internát a učiliště a je veřejnosti nepřístupný.
Původně v Kelči stávala tvrz, kterou si postavili bratři Jan a Beneš z Heršic asi ve 2. polovině 15. stol., když byl zničen jejich hrad Šaumburk. Ke konci 16. stol. za biskupa Stanislava Pavlovského byla tvrz přestavěna na renesanční zámek, jehož podobu si dochoval dodnes.

tvrz přestavěná na zámek
    není známo