Hraniční žel. nádraží Železná Ruda-Eisenstein postaveno v l. 1876-77 mezi Rakousko-Uherskem a Bavorskem. Od r. 1918 v provozu ČSD, r. 1938 zabráno Německem. Provoz obnoven v l. 1945-48, poté oblast nepřístupná. Demolici zchátral. nádraží zastavila revoluce r. 1989. Po rekonstrukci otevřeno 2.6.1991.
Železniční hraniční nádraží Železná Ruda-Alžbětín / Bayerisch Eisenstein
Železniční hraniční nádraží Železná Ruda-Alžbětín / Bayerisch Eisenstein tvoří spojnici mezi bavorskou a českou železnicí. Nádraží bylo postaveno v roce 1877 přímo na hranici mezi tehdejším Rakousko-Uherskem a Bavorskem. Historická nádražní budova je přesně ve svém středu rozdělena státní hranicí na českou a německou část. V současné době je v bývalé hale nádraží společné česko-bavorské Informační centrum Národních a přírodních parků Šumavy a Naturpark Bayerischer Wald.
V nedalekém bývalém depu stanice Bayerische Eisenstein je umístěno železniční muzeum, kde najdete řadu zajímavých exponátů z historie lokálních bavorských železnic.
Martin Karas, 25.2. 2012

historie

Společné hraniční železniční česko-bavorské nádraží Železná Ruda - Eisenstein bylo postaveno v letech 1876 až 1877. Bylo slavnostně otevřeno v roce 1877 za přítomnosti rakouského císaře a bavorského krále. Jedná se o světový unikát, bylo postaveno úmyslně přímo na hranici jako symbol tehdejší dobré spolupráce mezi oběma sousedícími zeměmi. Tato horská železnice v Rakousku-Uhersku spojila trať Plzeň-Železná Ruda s Bavorskou východní dráhou.