Barokní pískovcový sloup se sochou sv. Anny nechal vztyčit podle erbu na bohatě profilovaném soklu majitel Milešova Zikmund Gustav Hrzán z Harasova (†1766) s chotí Marií z Harrachu. Sv. Anna má na pravé ruce Pannu Marii, která ukazuje do knihy (starozákonní symbol Mesiáše) v levé ruce sv. Anny.
socha od silnice Milešov-Černčice
Socha sv. Anny stojí při cestě z Černčic do Milešova.
L. H., 20.2. 2012

Svatá Anna
    Svatá Anna a svatý Jáchym byli údajní rodiče Panny Marie. V kanonických evangeliích, které tvoří Nový zákon, o nich zmínky nejsou. Jejich jména jsou uvedena v apokryfním evangeliu svatého Jakuba. Podle evangelia byli Anna a Jáchym pastýři, kterým se dobře dařilo, bohabojní, ale bezdětní. Bezdětnost je Židy chápána jako nepřízeň Boha a v chrámu jednou odmítli z tohoto důvodu obětiny, které Jáchym a Anna přinesli. Jáchym po této zkušenosti

popis

Dobře zachovalý barokní sloup, vytesaný z pískovce nese na bohatě profilovaném soklu sochu sv. Anny. Sv. Anna má na pravé ruce Pannu Marii, která ukazuje prstem do knihy v levé ruce sv. Anny. Kniha má poukazovat na starozákonní zaslíbení Mesiáše. Sousoší tak představuje časté vyobrazení sv. Anny jak vyučuje dívku Marii. Hranolový sokl je bohatě profilovaný předstupujícími římsami. Hlavní, nejvíce do prostoru vysunutá římsa člení sokl na dvě

Jaroslav Valečka, Zdroj: M. Buben: Encyklopedie heraldiky, Praha 1994, A.sSedláček: Hrady, zámky a tvrze Království Českého, díl čtrnáctý, II. vydání, Praha 1936, 20.2. 2012

socha, monument
     Litoměřice  (LT)