Socha sv. Jana Nepomuckého v Poleradech stávala původně u cesty vedoucí do dnes zaniklé vsi Židovice. Původní socha pocházela snad z počátku 19. století, ale dnešní podoba je kopií sochy světce ze zámku v Korozlukách. Podstavec je původní.
© Prudký Martin, 02/2012
Graficke pismenko Socha sv. Jana Nepomuckého byla zhotovena pravděpodobně v první polovině 19. století, určitě stála roku 1854, protože tohoto roku předával zdejší faru farář Seeman svému nástupci Antonínu Fritschovi. Jeho jméno je vytesáno do zadní strany soklu. Socha původně stávala při cestě do zaniklé vsi Židovice, ale dnes je umístěna na návsi, na místě, kde stávala původní škola. Původní je pouze podstavec, přičemž socha je kopií vyobrazení světce ze zámku v nedalekých Korozlukách. Byla obnovena v roce 2011.
Prudký Martin podle informační tabule a MF Dnes, 11.2. 2012

socha, monument