Moje místa 0
Kaple údajně připomínána v 11. stol. R. 1265 románský, r. 1384 již gotický kostel. Původní kostel r. 1893 z velké části zbourán a v l. 1894–95 vystavěn kostel v novogotickém slohu. Některé části zdí zachovány z původního kostela. Zařízení kostela většinou novogotické.
Kostel sv Jakuba Většího v Chotěboři
Pohled na kostel od jihovýchodu.
© Pavel Vítek 08/2011
Graficke pismenko Město Chotěboř leží 14 km severovýchodně od Havlíčkova Brodu. Historické jádro města je městskou památkovou zónou. Kostel sv. Jakuba Většího je jedna z dominant města. Z náměstí k němu dojdeme ulicí Trčků z Lípy. Kostel je otevřený před a po bohoslužbách, při koncertech, které se v něm občas konají, případně při významných akcích konaných městem nebo farností. Je také možné si prohlídku domluvit na chotěbořské faře.

historie

První historický doklad o obci a románském kostele pochází z roku 1265. Kaple zde vystavěná je však podle Soupisu památek (bez uvedení zdroje) připomínána již v 11. století. V roce 1384 se v Chotěboři zmiňuje kostel již přestavěný v gotickém slohu. V průběhu třicetileté války byl kostel značně poškozen požárem, který v roce 1624 založili odcházející císařští vojáci. V následujících dvou stech letech kostel postihly čtyři další požáry, vždy se

Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

popis

Kostel sv. Jakuba Většího je dvoulodní stavba se dvěma trojbokými presbytáři. Na severní straně chrámové lodě se nacházejí sakristie a oratoř. Na jihozápadní straně představeně věž, jejímž podvěžím vede hlavní vchod do kostela. Zařízení kostela většinou novogotické. Cínová křtitelnice s reliéfy je datována 1524. Dřevěná křtitelnice rokoková.