Hrady.cz
Barokní synagoga postavena v roce 1723. Podle uspořádání zde byly bohoslužby v ortodoxním ritu. Vedle byla židovská škola – cheder. Obě stavby byly radikálně přestavěny, cheder na obytný dům a synagoga v r. 1951 na hasičskou zbrojnici. Uvnitř se dochovaly barokní klenby a arkády ženské galerie.
bývalá synagoga a židovská škola
© Milan Caha 02/2012
Graficke pismenko Barokní synagoga, dnes stará hasičská zbrojnice (čp.190), byla postavena v roce 1723. Modlitební sál byl čtvercový o straně 9,5 m, uprostřed sálu byla polygonální bima (či almemor) tj. řečniště. Toto uspořádání svědčí o ortodoxním ritu. Zeď do ulice i protější zeď zdobila dvojice prolamovaných barokních oken. Na severní straně se synagogou sousedila škola – cheder. Obě stavby byly radikálně přestavěny, cheder na obytný dům a synagoga v roce 1951 na hasičskou zbrojnici. Přestavba zcela setřela barokní vzhled stavby, uvnitř se dochovaly některé barokní klenby a arkády ženské galerie.
Milan Caha (zdroj: Blanka Rozkošná, Pavel Jakubec: Židovské památky Čech, Era 2004), 7.2. 2012

Židé v Janovicích
    První zmínka o přítomnosti Židů v Janovicích je z roku 1466, kdy povolil Oldřich z Janovic Židu Barochovi, aby se usadil v městečku. Židovská náboženská obec zde vznikla na počátku 18. století a největšího rozmachu (58 lidí) dosáhla v předposlední dekádě 19. století. V roce 1930 zde žilo jen 15 židovských občanů. Židovská komunita zde zanikla za 2. světové války a nebyla obnovena.