Kaple Nanebevstoupení Panny Marie vystavěna roku 1725. Zbourána roku 1923 kvůli stavbě silnice a téhož roku vystavěna kaple nová na jiném místě, k vysvěcení došlo 21. října.
Kaple Nanebevstoupení Panny Marie ve Svitavě
Pohled na kapli od jihozápadu
© Pavel Vítek 09/2011
Graficke pismenko Obec Svitava je místní částí města Cvikov. Nachází se 9 km severovýchodně od České Lípy a 5 km jižně od Cvikova. Kapli Nanebevstoupení Panny Marie najdeme v centru obce, při silnici vedoucí do Svojkova.

historie

První písemná zpráva o vesničce Svitava pochází z roku 1525. Náležela ke sloupské farnosti. V roce 1725 byla vystavěna kaple Nanebevstoupení Panny Marie. Zde se každoročně o druhé červencové neděli konala slavnost Zvěstování Panny Marie. Kaple ale postupně chátrala, a také bránila stavbě nové silnice. Proto byla roku 1923 zbořena a opodál vystavěna kaple nová ještě téhož roku, k vysvěcení došlo 21. října 1923.