Obec založena Janem Lucemburským r. 1325, kostel je prvně připomínán k r. 1352. Původně gotická stavba byla později barokně přestavěna, přesto si zachovala gotický vzhled. Orientovaný jednolodní kostel s mírně odsazeným obdélným, polygonálně ukončeným presbytářem a mohutnou věží v západním průčelí.
kostel od jihozápadu
Kostel stojí uprostřed řadové zástavby východní části široké, průjezdné návsi.
Jaroslav Valečka, 29.1. 2012

historie

Kostel je prvně připomínán k r. 1352. Postaven byl však pravděpodobně dříve, neboť zakládající listina obce Řevničov (do r. 1923 Řenčov) byla vydána králem Janem Lucemburským v bavorském Münnerstadtu již 4. 11. 1325. Původně gotická stavba byla později barokně přestavěna, přesto si zachovala gotický vzhled.
    Jaroslav Valečka s použitím zdroje: E. Poche red.: Umělecké památky Čech 3, P/Š, Academie, Praha 1980, www.varhany.net, 29.1. 2012

popis

Jednolodní kostel s obdélným, polygonálně ukončeným presbytářem se vyznačuje mohutnou věží v západním průčelí. Věž je třípatrová, nejvyšší patro je barokní nástavbou. K nárožím věže přiléhají u spodního patra mohutné, jednou odstupňované opěráky. Ve spodním patře je štěrbinovité okénko, ve středním patře klíčová střílna a oválné okénko, patrně barokního původu. Horní patro má velké, segmentově zaklenuté okno. Podobná okna jsou i v lodi a bočních

Jaroslav Valečka s použitím zdroje: E. Poche red.: Umělecké památky Čech 3, P/Š, Academie, Praha 1980, www.varhany.net, 6.2. 2012

Rakovník  (RA)
    Řevničov