Empírová kaple z 1. poloviny 19. století. Drobná stavba, stojící uprostřed vsi, je unikátní spojením vlastní kaple se zvonicí a s hasičskou zbrojnicí. Kaple se zvonicí má příčně obdélný půdorys, protažený ve směru východ - západ. Jižní průčelí členěné pilastry je zakončeno trojúhelníkovitým štítem.
kaple od jihozápadu
Kaple stojí na volném prostranství uprostřed vsi s rozptýlenou zástavbou.
Jaroslav Valečka, 6.2. 2012

popis

Empírová kaple z 1. poloviny 19. stol. je unikátní svým spojením se stavbou hasičské zbrojnice. Rovněž půdorys kaple a poměr její hmoty k relativně masívní věži zvonice nejsou běžné. Kaple se zvonicí má příčně obdélný půdorys, protažený ve směru východ - západ. Jižní průčelí vlastní kaple člení pilastry a je zakončeno trojúhelníkovitým štítem. Nad štítem se tyčí široká věž zvonice, s hodinami pod vrcholovou římsou. Jižní stěnu zvonice člení

Jaroslav Valečka s využitím zdrojů: www.znicenekostely.cz, E.Poche et al. : Umělecké památky Čech 3, P/Š. Academia Praha 1980, 28.1. 2012

Litoměřice  (LT)
    Rochov