Ves Mlyňany (německy Lindles) ležela na pravém břehu Střely. První zmínka o ní je z roku 1379. Bývaly zde dvě desítky domů, tvrz, hostinec, kaple sv. Basilida, Rábův mlýn (Rabenmühle) a hájovna. Po roce 1965 byly všechny budovy v obci zbořeny a území obce bylo částečně zatopeno Žlutickou přehradou.
základy jednoho z domů na břehu přehrady
© Milan Caha 08/2019
Graficke pismenko Ves Mlyňany (německy Lindles) ležela na pravém břehu Střely, částečně v místech dnes zatopených Žlutickou přehradou, částečně na stráni nad přehradu v místech I. ochranného pásma přehrady. První zmínka o ní je z roku 1379. V té době byla rozdělena mezi několik zemanů – doložen je zeman Racek s predikátem „z Mostce na Mlyňanech“, připomínaný zde až do roku 1405. Dalším zemanským rodem, který sídlil na místní tvrzi, byli pánové z Oráčova. V roce 1467 Jan z Ejstebna na Týništi, patrně manžel některé z dcer Jana z Oráčova, uváděného roku 1451, odprodal ves Mlyňany městu Žlutice. Město výtěžky ze vsi určilo k financování městského ...
    nepatrné zbytky zdí
    Karlovarský kraj