klášter servitů s kaplí sv. Martina

Velká hospoda na Bílé Hoře
V roce 1628 zde byl položen základní kámen k novému klášteru servitů. V období 30leté války se však servité usídlili na Starém městě a pozemek prodali. Nakonec zde vznikl zájezdní hostinec a špitál s kaplí sv. Martina. Roku 1787 byla kaple uzavřena Josefem II., pak prodána a přestavěna na byty.
Graficke pismenko Na počest vítězství katolických vojsk slavnostně položil 25. dubna 1628 na Bílé hoře císař Ferdinand II. s pražským arcibiskupem Harrachem a řádovým generálem Jindřichem základní kámen ke klášteru servitů a mariánskému kostelu. Stavba však byla již roku 1631 po obsazení Prahy Sasy zastavena a vzhledem k častým průtahům vojsk za třicetileté války a nedostatku vody na osamělém místě již nepokračovala. Servité si mezitím vybudovali hlavní sídlo u sv. Michala na Starém Městě pražském a staveniště na Bílé hoře s torzem klášterního konventu a presbytáře kostela prodali roku 1673 do světských rukou. Vzhledem k výhodné poloze byl rozestavěný ...
Jiří Špaček , 25.1. 2012

klášter