Kaple sv. Václava byla postavena v l. 1996-2000 podle návrhu ak. arch. Ivana Noska, výzdoba interiéru ak. sochař prof. Jan Koblasa. Zvon z pův. kaple sv. Václava (přibl. 1740 - 80 l. 20. stol., stržena pro špatný stav). Moderní kaple získala ocenění v soutěži Ústeckého kraje "Stavba desetiletí".
kaple od jihu
Graficke pismenko Současná kaple sv. Václava je v pořadí třetí kaplí ve vsi. Nejstarší kaple byla postavena v r. 1639 na paměť násilné smrti litoměřického hejtmana Jana Václava Kuplíře ze Sulevic (22.11.1638), který byl zabit při hádce v hospodě po skončení honu Kryštofem Jiřím Chrtem ze Rtína. Kaple byla zasvěcena sv. Václavovi, který byl patronem zavražděného. Zhruba po sto letech byla zchátralá kaple nahrazena stavbou nové kaple s věžičkou a malým zvonem. Druhá kaple stála v Bílce až do začátku 80. let minulého století, kdy byla pro špatný stav zbourána. Ze zdemolované kaple byl zachráněn zvon, díky místním obyvatelům a chalupářům. Ti se po listopadu r. 1989 obrátili ...
Jaroslav Valečka, Zdroj: www.teplice-teplitz.net, E. Horáková, 24.1. 2012

popis

Jednoduchá kruhová stavba s kamennou podezdívkou. Nad šikmou střechou kaple ční jehlan věže, s kruhovým otvorem ve zdi, kde je zavěšen zvon z původní kaple. Podlouhlá okna naznačují tvar kříže. Interiér je prostý, kamenný oltář tvoří hrubě opracovaný stůl s kovovým křížem. Stěny zdobí černobílá sgrafita, obraz sv. Václava a prosklený kříž v průčelní stěně. Sgrafita jsou podle tradice výzdoby rotund řazena do pásem nad sebou, zobrazují stvoření