Hrady.cz
Dělostřelecká předsunutá bašta v podobě mohutné válcové věže obehnané podkovovitou hradbou z r. 1479 jako kompenzace nepříznivé polohy hradu po spojení hradu s městem v jeden opevněný celek po r. 1479. V 18. a 19. st. byla obehnána zástavbou chalup.
© Milan Caha 02/2015
Graficke pismenko Již před postavením Hasleburgu zřejmě v těchto místech stávalo nějaké předsunuté opevnění hradu Vimperku. V současné podobě mohutné válcové věže obehnané hradbou vznikl nejspíše po roce 1479. Jeho úkolem bylo chránit hrad před nepřátelskou palbou a přímo střežit přístupovou cestu k němu.
Dočasné samostatnosti se dočkal v roce 1531, kdy při dělení majetku připadl Petru Malovcovi z Chýnova, zatímco hrad připadl jeho bratru Janovi. Po roce 1729 měla být již bezvýznamná pevnůstka zbořena, došlo však jen k částečnému rozebrání hradeb. Během 18. a 19. století postupně obrostl parazitní zástavbou dosud stojících chalup.
Pavel Zany Komárek, 24.4. 2004

popis

Přestože byl Haselburg původně jen předsunutou baštou hradu Vimperk, jde o natolik zajímavou stavbu, že si zcela jistě zaslouží samostatné heslo