Barokní kaple stojí na kopci nad obcí Držovice, v těsném sousedství cihelny. Byla postavena r. 1708. Vstupní portálek nese letopočet 1867, v tomto roce byla kaple patrně stavebně upravována. V kapli se nedochoval žádný mobiliář. R. 2011 byla obnovena tradice procesí ke kapli na svátek sv. Floriána.
Interiér kaple je přístupný jen v době konání procesí v květnu, na svátek sv. Floriána.
22.8. 2012

historie

Kaple sv. Floriána se nachází při bývalé hlavní silnici na Olomouc, na kopci nad obcí Držovice, v těsném sousedství cihelny. Jedná se o stavbu z roku 1708 v barokním slohu. Vstupní portálek nese letopočet 1867 – snad označuje rok, ve kterém prošla kaple stavební úpravou. Díky své vyvýšené poloze je z jižní rovinaté krajiny zdaleka viditelná. V kapli se bohužel nedochoval žádný mobiliář. R. 2011 byla obnovena tradice procesí z Držovic ke

Ivo Rozehnal, E. Horáková, 23.1. 2012
    Svatý Florián (Florián z Lorchu)
    Svatý Florián je katolický mučedník a svatý. Je patronem hasičů a profesí, která souvisejí s ohněm – pekařů, hrnčířů, hutníků, kominíků. Zobrazován bývá v oblečení římského důstojníka s nádobou na hašení, případně přímo hasící požár. Jeho sochy se vztyčovaly na ochranu proti požárům. Svatý Florián se podle legendy narodil v 2. polovině 3. století v Zieselmaueru nedaleko Vídně a stal se římským vojákem. Sloužil jako vedoucí kanceláře