Barokní kaple sv. Jakuba stojí na návsi obce Ježená od roku 1775. Kaple je čtyřboká, se zvoničkou na vrcholu jehlancové střechy. Její barokní charakter je setřen pozdějšími úpravami. Původní zvonek z roku 1782 byl v první světové válce zrekvírován, dnešní zvonek je z roku 1922.
kaple sv. Jakuba
© Milan Caha 09/2011
Graficke pismenko První písemná zmínka o obci Ježená (Jezina) pochází z roku 1226, kdy ve své listině papež Horonius potvrzuje, že ves je ve vlastnictví Želivského kláštera. V roce 1233 je Jezina jmenována v listině Václava l. Původně česká ves byla obsazena ve 13. století německými kolonisty, havíři, kteří přišli v době “stříbrné horečky“. Zbytky šachet ze 40. let 13. století jsou dodnes k vidění v lesích u obce. Kdy vznikla první kaple v obci, není doloženo. Současná kaple sv. Jakuba stojí na návsi od roku 1775. Kaple je čtyřboká, se zvoničkou na vrcholu jehlancové střechy. Její barokní charakter je setřen pozdějšími necitlivými úpravami. Původní zvonek z roku 1782 byl v první světové válce zrekvírován, dnešní zvonek je z roku 1922.