Osada Kaňkov, německy zvaná Ganghof, je poprvé připomínaná teprve roku 1495 byla součástí bílinského panství. Od roku 1848 byla součástí Želenic a od roku 1960 patří k Braňanům. Zdejší kaple je zasvěcená sv. Anně.
© Prudký Martin, 12/2011
Osada Kaňkov leží vlevo od silnice z Braňan do Bíliny, na severním svahu Kaňkovského vrchu. Nemá železniční spojení.
Prudký Martin , 21.1. 2012

historie

Osada Kaňkov, něm. Ganghof, stojí na zalesněném severním úpatí Kaňkovského kopce, zvaného také v minulosti Pastýřský, Kyselecký či Ovčí vrch. Ves je poprvé zmíněna až roku 1495 a patrně byla nejdříve součástí Želenic. Později patřila do roku 1848 k lobkovickému panství Bílina, kdy byla opět připojena k Želenicím. Od předposlední územně správní reformy roku 1960 spojuje svůj osud s Braňany. Zdejší kaple je zasvěcena sv. Anně.

Most  (MO)
    Kaňkov