Klasicistní synagoga s novorománskými prvky, snad z počátku 19. století. Přestavěna byla na počátku 30. let 20. století. Náboženským účelům sloužila do druhé světové války, od 50. let je využívána k hospodářským účelům. V sousedství stával domek správce, který byl na poč. 21. století ubourán.
bývalá synagoga
© Milan Caha 04/2010
Graficke pismenko Klasicistní synagoga s novorománskými prvky, snad z počátku 19. století. Přestavěna byla na počátku 30. let 20. století. Náboženským účelům sloužila do druhé světové války, od 50. let je využívána k hospodářským účelům (dnes v ní sídlí soukromá firma). Toto využití ji i stavebně poznamenalo (okna, zazděný původní vchod). V sousedství stával přízemní domek správce čp. 177, který byl na počátku 21. století ubourán (na průčelí je stále viditelný otisk štítu).

židovské památky
     Pelhřimov  (PE)