Nový židovský hřbitov založen v r. 1680, naposledy byl rozšířen v 19. století. Na severní straně se nachází ruina klenuté obřadní síně a původního hřbitovního vchodu. Dochovalo se na něm asi 1500 barokních, klasicistních i moderních náhrobků. Nejstarší pochází z roku 1688, nejmladší z roku 1940.

Židé v Dolních Kounicích

Židovská komunita v Dolních Kounicích existovala od poloviny 15. století. Písemná zmínka o ní se týká roku 1581. Původní židovská čtvrť byla vypálena spolu s městečkem Švédy v roce 1645. Nová židovská čtvrť poté vznikla kolem synagogy na západ od náměstí. Největšího rozmachu komunita dosáhla po polovině 19. století, kdy Židé tvořili čtvrtinu obyvatel Kounic. Patřili mezi ně mimo jiné i předkové rakouského spolkového kancléře Bruno Kreiského. Komunita zanikla za nacistické okupace, kdy byla celá deportována do koncentračních táborů, které přežila pouze paní Ruth Kopečková-Morgensternová.

historie

Nový židovský hřbitov byl založen v roce 1680, blíže k nové židovské čtvrti. Původní strmá přístupová cesta vedla přímo z ghetta od severu. Hřbitov je ohrazen masivní kamennou zdí, naposledy byl rozšířen v 19. století. Na severní straně se nachází ruina klenuté obřadní síně a původního hřbitovního vchodu. Na ploše hřbitova se dochovalo asi 1500 barokních, klasicistních i moderních náhrobků. Nejstarší pochází z roku 1688, nejmladší z roku 1940.

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.