Od roku 1973 se obora stala domovem druhé genetické linie vzácných bílých jelenů původem z Persie, kteří byli přivezeni do Evropy někdy kolem roku 1780. V roce 1998 zde vznikla Ukázková obůrka, kde je prezentován chov bílých jelenů, muflonů, daňků, dravců, sov a mnoha dalších divokých zvířat.
Graficke pismenko Historie vzácných bílých jelenů v Čechách začíná kolem roku 1780. Bílá jelení zvěř je chována v malém rozsahu i v zahraničí, ale naše chovy jsou nejpočetnější a vynikají standardem bílého zbarvení. Bílý jeleni byli dovezeni pravděpodobně z oblastí Persie (Dobroruka, Turek), kde žili volně v přírodě. Jejich vlastníky se staly tehdejší významné šlechtické rody. Bohužel založené chovy většinou v krátké době zanikly. Pouze na panství Žehušice se podařilo bílé jelení zvěři přežít a po osvěžení krve divoce zbarvenými kusy se stavy rozrostly. Během existence chovu poklesly několikrát stavy zvěře až na kritickou hranici a dle pamětníků zůstalo ...

Historie Bílých jelenů
    Bílý jeleni se do střední Evropy dostali kolem roku 1780, a to z oblasti Persie, kde žili volně v přírodě. V České republice byli chováni v oborách hrabat Kinských, Valdštejnů, Schwarzenberků a Černínů. Ve většině obor se zvěři moc nevedlo, a tak zůstalo do roku 1824 posledních 10 kusů u hrabat Kinských, kteří byli předáni Mathiasovi Thun Hohensteinovi do Žehušic. Zde se stádo konečně výrazně rozrostlo. 1. ledna 1920 byla Žehušická populace