Pravoslavný chrám postaven v l. 1930–31 jako první pravoslavná stavba v Brně. Autorem projektu byl ruský architekt Petr Levický. V r. 1943 byl v rámci represálií po atentátu na Reinharda Heydricha uzavřen a otevřen byl po skončení války. Na konci 20. století byla přistavěna zvonice.
chrám od jihu
© Milan Caha 01/2012
Graficke pismenko Pravoslavný chrám svatého Václava byl na úpatí kopce Špilberk postaven v letech 1930–1931 jako první pravoslavná stavba v Brně. Autorem projektu je ruský architekt Petr Levický (* 1902 Smolensk), absolvent brněnského Vysokého učení technického. Základní kámen posvětil dne 6. července 1929 Vladyka Gorazd. V květnu 1931 byl chrám vysvěcen. V roce 1943 byl v rámci represálií po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha uzavřen. K obnovení činnosti pravoslavné církve v Československu a k znovuotevření brněnského chrámu došlo až po druhé světové válce. Na konci 20. století byla ke chrámu přistavěna samostatně stojící moderní zvonice. Chrám dnes slouží pravoslavné církevní obci Brno.

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.