Moje místa 0
Smírčí kříž s motivem meče stál původně, v dnes zbořených, Libkovicích. Po zániku obce, na přelomu osmdesátých a devadesátých let 20. století, byl společně s dalšími památkami, umístěn u hřbitovní zdi u kostela.
© Prudký Martin, 12/2009
Graficke pismenko Smírčí kříž stojí u východní strany hřbitovní zdi vedle kostela v Mostě-Vtelně. Z města do vsi zajíždí autobusy Dopravního podniku č. 25 a 53, přičemž nejbližší zastávka je na návsi u hospody. Kostel se vypíná na kopci nad ní.
Prudký Martin , 22.12. 2011

historie

Smírčí kříž s mečem patří mezi památky zhotovené snad v 15. či 16. století na paměť zločinu jako součást trestu viníka. Motiv meče naznačuje jakou zbraní byl zločin spáchán. Zdejší památka má evidenční číslo 0741 a byla do Vtelna přemístěna z nedalekých Libkovic, zničených na přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století v důsledku těžby uhlí.
    Prudký Martin podle Slabikáře návštěvníků památek, www.smircikrize.eu, 22.12. 2011