na Mostecké výšině
Barokní kaple Panny Marie postavena v 18. stol. V r. 1974 při vyprošťování traktoru kaple poškozena, téhož roku farníci ze Štědré kapličku opravili, zhotovili železnou mříž a do kaple umístili sochu Panny Marie. Celková oprava v l. 2003–2005. Vedle kapličky pomník Antona Hartla, padl v 1. sv. válce.
kaplička od silnice
Graficke pismenko Kapličku Panny Marie, prostřednice všech milostí, najdete u silničky (snad III. třídy), která spojuje Štědrou s Mostcem. Ze Štědré je to pořád na sever a do kopce... Vede tudy cyklostezka 2278. Poutním dnem je 8. květen.
Iva Spurná, 18.12. 2011

Mostec
    První zmínka o obci je z 22. ledna 1405, kdy se na jedné listině jako svědek uvádí rytíř Racek z Mostce a Mlýňan. V roce 1549 koupilo obec město Žlutice od Baltazara Racka. V roce 1796 Žlutice předávají pozemky dědičným pachtýřům. Dneska ves patří ke Štědré. Před 2. světovou válkou tady byly 2 větší sedláci a sedm menších – a jedna mělká studna, která v létě vysychala. Silnice byla ve špatném stavu a nevedla sem elektřina. Německá okupace byla

Iva Spurná podle infocedule na místě, 18.12. 2011

popis

Čtvercová kaplička je vystavěna z lomové kamene a dříve ji kryla valbová střecha z šindelů. Průčelí bylo ozdobeno dvěma pilastry a římsou krytou pálenými taškami, štítem s nikou, římsou a nástavcem. Vchod uzavíraly těžké dřevěné dveře. Uvnitř je cihelná křížová klenba, po stranách je zdobená římsami a ústupky. Býval zde olejový obraz madony z 19. století. Nyní je zde obraz Panny Marie, který namalovala MUDr. Martina Králová.

Karlovarský kraj
     Karlovy Vary  (KV)