Není přesně známo, kdy byla barokní socha zmučeného Krista "Ecce Hommo" vytvořena. R. 1894 byla obnovena, od r. 1958 je památkově chráněná. Zbičovaný Ježíš je oděn do bederní roušky, zahalený pláštěm, s trnovou korunou a spoutanýma rukama, jak je u uměleckých děl s motivem Ecce Homo obvyklé.
barokní socha zbičovaného Krista “Ecce Homo”
Graficke pismenko Z obce Evaň vede kromě asfaltové silnice č. 237 také stará evaňská silnice,dnes již cesta pro turisty, po které se pěšky dostanete do obce Poplze a přes řeku Ohři do Libochovic. Cestou dolů je nádherný výhled na České středohoří, hrad Hazmburk, zámek a město Libochovice.
V obci se nachází další historické památky: na návsi je kaplička svatého Josefa z počátku 19. století, u staré evaňské silnice stojí žalostné pozůstatky kapličky Panny Marie Pomocné, postavené r. 1906. Za zmínku jistě stojí i dnes již zaniklá tvrz Evaň, která v obci stávala (prvně zmiňovaná r. 1623, zbořena r. 1676), zanikla však bez jakýchkoliv stop v terénu.
František Kinař, E. Horáková, 8.10. 2012

Ecce Homo – Ejhle, člověk!
    Socha zbičovaného Ježíše Krista s motivem Ecce Homo – "Ejhle, člověk!". Tato slova podle Janova evangelia pronesl Pilát k davu, kterému zmučeného Ježíše nechal ukázat. Motiv Ecce Homo, znázorňující zbičovaného Ježíše s trnovou korunou se objevuje zejména ve výtvarném a sochařském umění.
    Není přesně známo, kdo barokní sochu zbičovaného Krista "Ecce Hommo" nechal vytvořit a kdy. Socha byla obnovena roku 1894, jak dokládá nápis na podstavci. Od roku 1958 je památkově chráněná. Ježíš je zobrazen zahalen pláštěm, oděn jen do bederní roušky, s trnovou korunou a spoutanýma rukama, jak je u uměleckých děl s motivem "Ecce Homo" obvyklé.
    E. Horáková podle Umělecké památky Čech 1., Emanuel Poche a kol., Academia 1977, 8.10. 2012