Kaplička sv. Josefa v obci Evaň byla postavena počátkem 19. století. Jedná se o obdélnou jednoduchou stavbu bez výraznějších slohových znaků, s nikou v průčelí, ve které stojí barokní kamenná socha světce s malým Ježíškem na ruce. Od roku 1958 patří kaple mezi nemovité kulturní památky ČR.
Kaplička svatého Josefa z počátku 19. století
Graficke pismenko Z obce Evaň vede kromě asfaltové silnice č. 237 také stará evaňská silnice,dnes již cesta pro turisty, po které se pěšky dostanete do obce Poplze a přes řeku Ohři do Libochovic. Cestou dolů je nádherný výhled na České středohoří, hrad Hazmburk, zámek a město Libochovice.
V obci se nacházejí další historické památky: na kraji obce stojí barokní socha zbičovaného Krista – Ecce Homo, u staré evaňské silnice stojí žalostné pozůstatky kapličky Panny Marie Pomocné, postavené r. 1906. Za zmínku jistě stojí i dnes již zaniklá tvrz Evaň, která v obci stávala (prvně zmiňovaná r. 1623, zbořena r. 1676), zanikla však bez jakýchkoliv stop v terénu.
František Kinař, E. Horáková, 8.10. 2012

historie

Kaplička sv. Josefa v obci Evaň byla postavena počátkem 19. století. Jedná se o obdélnou jednoduchou stavbu bez výraznějších slohových znaků, s nikou v průčelí, ve které stojí barokní kamenná socha sv. Josefa s malým Ježíškem na ruce (dle Emanuela Poche v UPČ1 se jedná o sochu sv. Antonína). Sedlová střecha kaple je završena dřevěnou zvoničkou s bání. Kaplička byla r. 1958 zapsána mezi národní kulturní památky ČR.
    E. Horáková podle Umělecké památky Čech 1., Emanuel Poche a kol., Academia 1977, 8.10. 2012