Barokní zděná hranolová zvonice nahradila starší dřevěnou stavbu a chórovou věž přilehlého kostela roku 1771. Postavena podle projektu kolínského stavitele J. Jedličky z roku 1767. Stojí vetknuta do hřbitovní zdi západně od kostela.
Zvonice od východu

Zvonice u kostela svatého Vavřince ve Velimi

Graficke pismenko Kostelní areál ve Velimi je ohrazen kamennou zdí, jejíž západní část (od fary kolem kostela k severnímu vstupu) má zřejmě ještě středověký původ. Jihozápadně od kostela je do ní vetknuta hranolová zděná zvonice. Její spodní část snad pochází ze 16. století, kdy sloužila jako podezdívka dřevěné stavby (1542). Roku 1721 byly do té doby "na husitský způsob" (srdcem vzhůru) zavěšené zvony svěšeny na dnes běžný vrchní závěs. Roku 1771 byla nahrazena celokamennou stavbou podle projektu kolínského J. Jedličky z roku 1767. Nejstarší dochovaný zvon pochází z doby kolem roku 1500.
Ivan Grisa, dle K. Kuča: České, moravské a slezské zvonice, Libri 2001, 19.12. 2011