Zvonici, postavenou roku 1761 místním stavitelem J. J. Volkertem, těžce poškodil požár v noci z 12. na 13. května 2007. Při něm zanikl i do té doby nejstarší zvon Jablonecka, odlitý roku 1497. Obnova zvonice s použitím původních prvků proběhla roku 2008.
Zvonice a kostel z Malého náměstí (od jihozápadu)

Zvonice u kostela svatého Jakuba Většího v Železném Brodě

Graficke pismenko Zvonice byla součástí železnobrodského kostelního areálu nejpozději od konce 15. století. V současné podobě vznikla roku 1761 podle projektu zdejšího stavitele J. J. Volkerta. Požár zvonice v noci z 12. na 13. května 2007 znamenal kromě ztráty značné části autentické dřevěné konstrukce, dnes doplněné novými prvky, i zánik nejstaršího zvonu jabloneckého okresu, odlitého roku 1497. Obnova zvonice (naštěstí tedy nikoli výstavba nové, která by byla pouhou replikou) proběhla roku 2008.
Ivan Grisa, dle K. Kuča: České, moravské a slezské zvonice, Libri 2001, 17.12. 2011

Liberecký kraj