Nejpozoruhodnějším objektem kostelního areálu v Týně u Rovenska je dřevěná zvonice z roku 1630. Mohutná štenýřově-vzpěradlová konstrukce nahradila starší stavbu, zničenou při selském povstání. Je zde zavěšen unikátně dochovaný soubor tří zvonů v tzv. rebelantském zavěšení, tedy srdci vzhůru.
Zvonice od severu
© Ivan Grisa 09/2010
Graficke pismenko Zvonice je vybavena pozorovacím prostorem pro návštěvníky, za zvýšené vstupné je možno zažít bezprostřední pocit z práce zvoníků každou neděli či státní svátek od června do září vždy od 12.00.

Zvonice u kostela svatého Václava v Rovensku pod Troskami – Týně
    Nejpozoruhodnějším objektem kostelního areálu v Týně nad Rovenskem je dřevěná zvonice z roku 1630. Neobyčejně mohutná štenýřově-vzpěradlová konstrukce nahradila starší obdobnou stavbu, zničenou rok předtím ohněm při povstání proti násilné rekatolizaci a stupňování feudálních povinností. Je zde zavěšen unikátně dochovaný tónově sladěný soubor tří zvonů: největší Václav a střední Jan Křtitel z roku 1630, nejmenší Jiří o 9 let mladší, všechny z

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 6. díl, Libri 2004, 17.12. 2011

Liberecký kraj