Moje místa 0
Součást kostelního komplexu v centru Droužkovic u Chomutova, dříve opevněného. Věž zvonice pochází z přelomu 13. a 14. století, prošla barokními úpravami. Zvonice bývala zároveň branou na hřbitov, což dokládá zazděný průchod v přízemí.
Zvonice od severovýchodu

Zvonice u kostela svatého Mikuláše v Droužkovicích

Graficke pismenko Zvonice je součástí jednoho z nejvýraznějších areálů opevněného kostela v severních Čechách, který představoval ochranu obyvatel Droužkovic. Nejstarší písemné zmínky o kostele pocházejí ze 14. století, minimálně spodní část zvonice je stejně stará. Původně se jejím přízemím procházelo na hřbitov, obehnaný kamennou zdí.
Zvonice byla poškozena za třicetileté války. Prošla barokními úpravami, které jí daly velmi prostou vnější podobu. Po zrušení hřbitova postupně zanikla většina ohradní zdi, byl zazděn i průjezd zvonicí.
Po roce 1945 areál značně zchátral. V posledních letech byla zvonice opravena.
Ivan Grisa, dle K. Kuča: České, moravské a slezské zvonice, Libri 2001, 17.12. 2011