Renesanční dům, zmiňován r. 1576, kdy Tomáš Železný žádá císaře, aby zde mohl vařit pivo a šenkovat víno. V 17. a 18. stol. patřil rodu Třebízkých. R. 1788 byl prodán rodu Kellerů, který jej vlastni do r. 1926. V r. 1993 byla hospoda uzavřena a přeměněna na sklad. R. 1995 byl hostinec obnoven.
© Milan Caha 04/2011
Graficke pismenko Dům je zmiňován již v roce 1576, kdy vlastník domu, Tomáš Železný, žádá císaře, aby zde mohl vařit pivo a šenkovat víno. Roku 1605 koupil hostinec rokycanský primas Matyáš Zítek Srnec z Varvažova. 6. května 1757 zde proběhlo jednání rokycanských měšťanů s Ernstem Mayerem, velitelem pruské jednotky, která Rokycany obsadila. Bylo zde dohodnuto výpalného 300 zlatých, za něž Prusové město ušetřili. V 17. a 18. století patřil hostinec rokycanskému rodu Třebízkých. Při požáru v roce 1784 hostinec vyhořel. Roku 1788 byl prodán rodu Kellerů, který jej vlastnil v letech 1788–1926. Poté hostinec několikrát měnil majitele. Od 50. let 20. století hostinec ...

není známo
     Rokycany  (RO)