Moje místa 0
Dům je zmiňován r. 1570 jako utrakvistická škola. V letech 1622–1784 katolická triviální škola. R. 1784 vyhořela a v letech 1784–1787 škola působila v nedalekém Dumetovském domě. Ve 20. letech 19. stol. byla budova klasicistně upravena. Učení zde probíhalo do poloviny 19. stol., dnes archiv muzea.
stará škola - pohled z náměstí
© Milan Caha 04/2011
Graficke pismenko Dům čp.135/I je zmiňován v roce 1570 jako utrakvistická škola, na které učilo několik významných renesančních intelektuálů. V letech 1622–1784 v budově fungovala katolická triviální škola. Roku 1784, během požáru Rokycan, dům vyhořel. V letech 1784–1787 byl jako škola využíván nedaleký Dumetovský dům, který jako jeden z mála rokycanských domů požáru odolal. Nová škola byla postavena roku 1788 na místě dnešního muzea. Ve staré škole se ale učilo dál ještě v 19. století. Škola tehdy byla na okraji hřbitova. Ve 20. letech 19. století byl hřbitov zrušen a stará škola byla rozšířena a klasicistně upravena. Domem prochází klasicistní hradební branka ...