Moje místa 0
Empírový kostel sv. Jana Nepomuckého z roku 1819. Novogotická hranolová věž s opěráky vystavěna r. 1868. Budova kostela spolu s přístavky sakristie s předsíní, oratoří a dvěma bočními oltáři tvoří v podstatě osmiúhelník. Kostelní zvony zrekvírovány během 2. svět. války, mobiliář novodobý.
Kostel sv. Jana Nepomuckého v Nové Vsi u Chotěboře
Pohled na kostel od severu
© Pavel Vítek 08/2011
Graficke pismenko Nová Ves u Chotěboře leží při silnici II/345, spojující Golčův Jeníkov z Chotěboří a Žďárem nad Sázavou. Nachází se 5 km severně od Chotěboře a 16 km jihovýchodně od Golčova Jeníkova. Kostel sv. Jana Nepomuckého leží v centru obce u křižovatky, nedaleko od obecního úřadu.

historie

První písemná zpráva o obci pochází z roku 1347. Kostel sv. Jana Nepomuckého byl postaven roku 1819 v empírovém slohu. Novogotická věž ke kostelu přistavěna roku 1868. Generální opravou prošel kostel v letech 1966–70. Další potřebná oprava kostela vykonána v letech 2010–2011.

popis

Kostel sv. Jana Nepomuckého je zajímavá stavba ve tvaru kříže. Ke kostelu přiléhají nižší přístavky sakristie s předsíní, oratoří a dvěma bočními oltáři mezi rameny, takže celek tvoří osmiúhelník. Kostelní věž je čtyřboká, užší, v rozích s opěráky. Zařízení kostela je novodobé. Původně byly v sanktusníku tři malé zvonky. Ve dvacátých letech dvacátého století byly do věže umístěny dva zvony, zrekvírované za 2. světové války.