poštovní milník

Postdistanzsäule; Stolpen
Jeden z mnoha zachovaných saských poštovních milníků stojí na náměstí ve Stolpen od roku 1728. Milníky udávají údaje o době jízdy poštovních dostavníků na pravidelných linkách, které daným městem projížděly. Pro českého návštěvníka jsou zajímavé i informacemi platnými pro naše území.
Celkový pohled na milník od jihozápadu

Poštovní milník ve Stolpen

Graficke pismenko Sasko bylo již od přelomu 17. a 18. století protkáno pravidelnými poštovními linkami, které je spojovaly i s mnoha městy mimo jeho území. Jeden z mnoha zachovaných saských poštovních milníků stojí na náměstí ve Stolpen od roku 1728. Milníky udávají informace o době jízdy poštovních dostavníků na linkách, které daným městem projížděly. Pro českého návštěvníka jsou zajímavé i informacemi platnými pro naše území.
Milník ve Stolpen je zdoben dvěma dvojicemi saských a polsko-litevských erbů, což odpovídá době vlády Friedricha Augusta I./Augusta II., který byl zároveň kurfiřtem saským i voleným králem polsko-litevského soustátí.
    Německo