Hrady.cz
Roku 1931 postavil podle projektu F. A. Libry pro velvarskou židovskou obec zdejší stavitel J. Bišický funkcionalistickou synagogou, jednu z posledních na našem území. Stavebník ji využíval jen do začátku německé okupace zbytku českých zemí. Od roku 1949 zde fungují různá školská zařízení.
Bývalá synagoga od severozápadu

Synagoga ve Velvarech

Graficke pismenko Jednu z posledních nových synagog v českých zemích si nechala místní židovská obce postavit podle projektu Františka Alberta Libry (1891–1958) místním stavitelem J. Bišickým jižně od Pražské brány. Kromě vyzrálé funkcionalistické architektury bylo pozoruhodností synagogy i vnitřní zařízení z roku 1876, přenesené sem ze staré modlitebny v patře obytného domu na Pražské ulici.
Židovská obec ve Velvarech zanikla jako většina ostatních v Čechách a na Moravě tragickými událostmi II. světové války. Roku 1949 bývalou synagogu zakoupilo město, které zde zřídilo hudební a výtvarnou školu. Přitom došlo k rozdělení hlavního sálu na jednotlivé učebny. V letech 1953–57 část budovy užívala Církev československá husitská. Mimo tohoto intermezza slouží bývalá synagoga dodnes školským účelům.
Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 8. díl, Libri 2011, 11.12. 2011