Moje místa 0
Barokní socha svatého Linharta (Leonarda) stojí mimo ohrazený kostelní areál v Radonicích nad Ohří, a to na severozápadním úpatí kostelního pahorku pod kamennou zdí hřbitova. Dostupná literatura ji datuje do I. poloviny 18. století.
Radonice nad Ohří - socha sv. Linharta
© Jiří Špaček, 09/2016
Graficke pismenko Barokní socha svatého Linharta stojí mimo ohrazený kostelní areál v Radonicích nad Ohří, a to na severozápadním úpatí kostelního pahorku pod kamennou ohradní zdí hřbitova. Dostupná literatura ji datuje do I. poloviny 18. století.

Svatý Linhart či Leonard, v Čechách nepříliš známý světec, pocházel z rodu franské šlechty, blízkého králi Chlodvíkovi. Opustil dvorské úřady a v lesích kolem Limoges kolem sebe soustředil poustevnickou komunitu. Zemřel roku 559. Přičítá se mu ochrana dobytka, zajatců a vězňů, bednářů, vozků, zámečníků a kovářů. Vzhledem k údajné úspěšné spirituální asistenci při nečekaném porodu Chlodvíkova syna v lese, kde poustevničil, se k němu jako k ochránci obracejí i šestinedělky.